Prevoz blaga s pomočjo letala ima ogromno prednosti, po drugi strani pa tudi nekaj slabosti, ki pa se jim je mogoče v veliki meri izogniti s skrbnim logističnim načrtovanjem.

Kdaj so letala prava izbira?

Tovorni promet po zraku je dobra rešitev, ko na razpolago ni veliko časa, saj so letala v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi izjemno hitra. Letala so tako priročna izbira tudi v primeru, ko gre za premagovanje večjih razdalj in/ali ko je v igri blago z omejenim rokom trajanja. Tovorni promet po zraku je sicer načeloma namenjen prevozu nekoliko lažjega tovora kot denimo ladijski, vendar pa je to v veliki meri odvisno predvsem od tipa letala, obenem pa prihaja praktično vsakodnevno do novih izboljšav na tem področju, ki omogočajo večjo nosilnost. Velika prednost prevoza tovora z letalom je tudi ta, da ponudniki običajno omogočajo dostavo »od vrat do vrat«, kar poskrbi za še večji časovni prihranek.

tovorna letala

Cena letalskega tovornega prometa

Največja slabost letala so seveda visoki stroški prevoza, zaradi česar daje veliko podjetij, ki se ukvarjajo s transportom, prednost drugim oblikam tovornega prometa, če je to le mogoče. Vendar pa je lahko letalski tovorni promet tudi relativno cenovno ugoden, če ste seveda pripravljeni vložiti nekaj več časa in energije v samo organizacijo. Pri tem je pomembno dovolj zgodnje načrtovanje in rezervacija transporta, kar pa žal ni mogoče v vseh primerih, saj se je nepričakovanim nujnim pošiljkam pri tem delu praktično nemogoče izogniti. Drug način za zniževanje stroškov za tovorni promet po zraku je tako lahko izbira t. i. ekonomičnega letalskega prevoza blaga. Ta način je sicer nekoliko počasnejši od nujnega letalskega prevoza, a gre kljub temu še vedno za eno od najhitrejših možnosti, ki jih ponuja tovorni promet. Običajno pa se za najbolj učinkovito izkaže kombinacija letala in drugih prevoznih sredstev.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn