Vozila pod 3500 kg:

V skladu z Zakonom o cestah se za vožnjo motornih vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg (sedanji prvi in drugi cestninski razred), po avtocestah in hitrih cestah v Republiki Sloveniji od 1. julija 2008 določa obvezna uporaba vinjet.
 
Vozila nad 3500 kg :
 
Za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, ne glede na največjo dovoljeno maso priklopnih vozil, je na voljo več načinov plačevanja cestnine. Cestnina se lahko plačuje sproti, ob vsakokratnem prehodu cestninske postaje, s plačilnimi karticami ali gotovino. Za plačevanje cestnine pa lahko uporabljate DARS Kartico, DARS kartico Transporter in ABC tablico v predplačniškem ali odloženem načinu plačevanja cestnine.

Izjema je plačevanje predora Karavanke, kjer je z DARS kartico možno plačevati cestnino tudi za vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kg.

Cestnina za uporabo cestninskih cest se za vozila z največjo dovoljeno maso višjo od 3,5 t v zaprtem cestninskem sistemu plača na izstopni cestninski postaji, pri odprtem cestninskem sistemu pa na vstopno-izstopni, čelni cestninski postaji.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn